Hur kan vi ställa om sjukhusets försörjningskedjor och samtidigt förbättra robusthet, tillgänglighet och ekonomi | Tore Evang
Sjukvården är i ständig förändring med ökande andel åldrande befolkning. Vi har samtidigt stora utmaningar kring resursbrister och där skattefinansieringen inte räcker till. Omvärlden är i kris och transporter av material kan lätt störas.
Vi behöver därför ställa om och tänka nytt. Vi är övertygade om att Lean-principerna kan användas för att ta bättre vara på våra gemensamma resurser, samt skapa effektiva flöden och robusthet.
Sterilteknik och Logistik på Karolinska har under 2023 lyckats kapa ledtider i sterilprocessen med 40% tack vare bättre prioritering och kundstyrd logistik. Effektiva flöden skapar även mindre akuta ärenden, mindre telefonsamtal och stress, samt bättre arbetsmiljö, robusthet och beredskap.
Samtidigt pågår arbetet för fullt i Region Stockholm med att förbättra varuförsörjningen av sterila engångsartiklar. Vi ser över lagerstyrning för att ha rätt mängd på hyllorna, samtidigt som vi tar bort slöseri, dvs artiklar som har blivit hyllvärmare. Projektet Track and Trace ser till att produkterna heter detsamma i olika IT-system och att vi i ett tidigt skede kan motverka brister och inställda operationer. Ett viktigt jobb för både miljö, robusthet och ekonomi är att öka mängden flergångsinstrument. Här samarbetar vi med leverantörer, KTH och regionens miljöexperter.
Tore Evang är verksamhetschef på Karolinska Universitetssjukhuset med ansvar för Sterilcentralen som försörjer operationsverksamheten med sterila instrument och förbrukningsartiklar. Enheten består av kring 180 medarbetare på 2 sjukhus.
Tore är utbildat flygkapten, men har i många år arbetat med logistik inom livsmedel, e-handel och apotekstjänst. Han driver nu olika projekt på Karolinska för att bättre spåra materialflödena och digitalisera hantering genom lagerstyrning, scanning och bättre samarbete med operationsavdelningarna.