Net Zero Industry: Ett systemskifte som inbegriper hela värdekedjan!
Är Lean mer aktuellt än någonsin eller är det kanske inaktuellt när vi ska ställa om från linjära processer till hållbar cirkulär ekonomi?
Net Zero Industry Programme är ett nystartat program som syftar till att accelerera svensk industris utveckling mot netto noll utsläpp, med sikte på 2040. Fokus ligger på två centrala områden, resurseffektivitet och resiliens. Målet är att stödja och accelerera de ambitiösa och djärva miljö- och klimatmål som utställts av företag inom svensk tillverkningsindustri. Programmet och dess programkontor drivs av Teknikföretagen tillsammans med RISE. Aktörerna bakom ansökan sluter upp bakom ett missionsdrivet arbetssätt, med start i etablering av programkontor samt initiering av industriprojekt och utlysningar.
Mats Lundin och Birgitta Öjmertz, programchef och vice programchef, ger en bild av Net Zero Industrys uppstart. Ett centralt budskap för Mats och Birgitta är att Lean-arbetet utgör en språngbräda mot en vidareutvecklad hållbarhetsresa. De diskuterar också om det finns delar i Lean-arbetet som behöver vidareutvecklas för att möta de nya kraven gällande en grön omställning. De lyfter även vikten av att arbeta med ett större systemperspektiv. Här är Lean Forums medlemmar en viktig del i arbetet framåt! ”Ambitionen är att på riktigt få ihop alla olika initiativ och aktörer, så att vi med kraft kan röra oss i gemensam riktning!”
Mats Lundin har sin bakgrund i arbetet som VD för forskningsinstitutet vid Swerea IVF under åren 2004-2018. Under denna period var han bland annat aktiv med att initiera och etablera satsningen Produktionslyftet. I nuläget är Mats verksam som chef för det nystartade programkontoret Net Zero Industry, som är en del av satsningen Impact Innnovation. Han är också verksamhetsledare för SuPr, den nationella noden för hållbar produktion.
Birgitta Öjmertz/RISE är vice programchef i Net Zero Industry. Hon är även programchef för Produktionslyftet sedan starten. Inom Produktionslyftet har hon med Lean som grund arbetat med att bygga upp en nationell struktur för insatser mellan högskolor, forskningsinstitut, regionala aktörer såsom IUC-nätverket, konsulter och näringsliv, inkluderande arbetsmarknadens parter.