”Ett under att vi är så pass konkurrenskraftiga i Sverige”
Det säger Gert Frick, vd för konsultföretaget JMAC Scandinavia och lean-guru som de senaste fem åren arbetat med Scanias Lean system, SPS, för att höja Scanias produktivitet. Han leder sessionen ”Ägarskap & närvaro från ledningen – nycklar för att lyckas med lean” på Lean Forum den 6 oktober.
Scania framhålls ofta som ett lysande exempel på ett företag som klarar av den internationella konkurrensen och under seminariet kommer Gert särskilt att lyfta fram vikten av ledarskapet när man börjar jobba med lean.
– Med tanke på hur mycket slöseri vi har så är det egentligen ett under att vi är så pass konkurrenskraftiga som vi är i Sverige, menar Gert Frick. Även när vi jobbar med lean.
Han kommer under seminariet framförallt att trycka på tre saker.
- Allt börjar med ledningen. Lean måste vara högsta ledningsfråga, annars ger arbetet inte resultat och det är trots allt resultatet som räknas
- Lean måste omfatta hela flödet, från order till leverans.
- Man bör vara medveten om att lean inte är en teori, utan är praktisk tillämpning.
Ger Frick anser också att fortsätter vi att jobba med lean som vi gör i Sverige idag så är risken stor att vi bara får lokala förbättringar som sedan dör ut med nästa ledning.
– Jag påstår att den förhärskande ekonomistyrningsmodellen som vi har i Sverige och västvärlden kan vara kontraproduktiv när man ska införa lean. KPI:erna går stick i stäv med ett kundorienterat flödestänk. Till exempel ser vi lager som en tillgång, men det är ju bara en kostnad tills du sålt grejerna. Istället borde vi arbeta med processfokus.
– Det här är något som jag själv inte insett förrän på senare år, påpekar Gert Frick. Tyvärr har vi inte tillräckligt många företagsledare i Sverige som ser detta.