The Toyota way, andra upplagan
Marcus Christophersson Johansson har läst nyutgåvan av klassikerna The Toyota Way, som nu finns på svenska.
Innehåll
The Toyota way är av många beskrivna som en bibel för leankännare världen över.
Boken lyfter fram 14 principer som författaren har sammanfattat hans uppfattning om sättet som Toyota jobbar på. Boken blandar både historien bakom varför Toyota jobbar på det sättet de gör och hur de gör det. Boken är väldigt detaljrik kring vad det är som gör Toyotas sätt att arbeta så framgångsrikt.
Det finns många exempel i boken från Toyota, precis som i den tidigare upplagan. Författaren har dock varit noga med att lägga till erfarenheter från andra verksamheter också varav några inte är tillverkande verksamheter.
Det stora som skiljer upplagorna åt, förutom ovan nämnda, är hur centralt fokuset på medarbetaren och hur Toyota arbetar i små steg för att förbättra sin verksamhet. Detta är för mig, utifrån mina erfarenheter och kunskaper, ett välkommet tillskott i boken om jag jämför med tidigare upplaga. Det ger boken ett starkare fokus på hur man kan ta sig an lean på ett organiskt sätt.
Boken tycker jag är skriven på ett väldigt akademiskt sätt med historia, tillvägagångssätt och resultat. Det gör att boken ibland är väldigt tung att läsa, framför allt på svenska då en del förloras i översättningen.
Min känsla när jag läser boken är till en början ”Woho detta är ju fantastiskt, varför jobbar inte alla så här”. Tyvärr så går känslan mer över i ”Oj är det så här mycket att tänka på när jag ska jobba med lean? Pust kommer jag att orka med detta”.
Missförstå mig rätt det finns så otroligt mycket bra saker och så mycket klokskap i boken och det är hur bra som helst för att få en fördjupad kunskap om lean. Dock är den, för mig, inte helt inspirerande att dra i gång en lean-transformation utifrån.
Målgrupp
Jag tänker mig att du som läser den här boken har blivit inspirerad av att jobba med lean från något annat håll och är inte helt ny inom området. Du känner att du vill ha fördjupad kunskap om både historik och hur källan (Toyota) till lean tänker och agerar i sin vardag för att få det hela att fungera. Du studerar kanske lean på något universitet eller i en ledandeposition med en helhetssyn över er organisation.
Användningsområde
Jag ser boken som en uppslagsbok med fördjupad kunskap om Toyota som helhetskoncept och för att förstå hur de leder sin verksamhet och arbetar med lean på ett organiskt sätt.